Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hoe vind je een goede pensioenregeling voor jouw werknemers?

Een pensioen kiezen voor je werknemers is geen eenvoudige klus. Hoe zit het met de kosten, op welke voorwaarden moet je letten en in hoeverre past een regeling bij jouw bedrijfssituatie? Vragen waar je graag vooraf antwoord op wilt hebben. We beantwoorden alvast de belangrijkste voor je.  

Mag je elke pensioenaanbieder kiezen?
Een veelgestelde vraag is of je als bedrijf vrij bent in het kiezen van een pensioenaanbieder. Het antwoord is ja, maar met nuances. In Nederland ben je in bepaalde sectoren gebonden aan bedrijfstakpensioenfondsen. Buiten deze verplichtingen om, heb je de vrijheid om te kiezen. Op die manier kun je de aanbieder kiezen die aansluit bij de behoeften van jouw werknemers en je bedrijfssituatie. Zorg voor een goede inventarisatie, want niet elke pensioenaanbieder past bij elk bedrijf.

Nieuwe pensioenregels
Belangrijk om mee te nemen is dat de pensioenregels veranderen. In het verleden was het mogelijk om een pensioenregeling te hebben met een vaste hoogte van het pensioen als uitgangspunt. In plaats van een zogeheten uitkeringsregeling verschuift tegenwoordig de focus naar de hoogte van de inleg, wat premieregeling wordt genoemd. In deze nieuwe situatie is het uiteindelijke pensioen van je werknemer minder vastomlijnd.

Deze nieuwe pensioenregelgeving is al ingegaan op 1 juli 2023, maar pensioenuitvoerders hebben tot 1 januari 2028 de tijd om hun pensioenregelingen hierop af te stemmen. Vanaf die datum zal iedereen zijn pensioen opbouwen via een premieregeling. Voor veel werknemers zal dit een nieuwe ontwikkeling zijn, aangezien een deel momenteel nog onder een uitkeringsregeling valt.

Verschillen in dekking en voorwaarden
Pensioenregelingen zijn er in alle soorten en maten. Regelingen verschillen bijvoorbeeld in de mate van flexibiliteit. Neem bij het vergelijken van pensioenregelingen in ieder geval de onderstaande punten mee.

  • Dekking
    Wat zijn de voorwaarden bij zaken als arbeidsongeschiktheid en hoe is het nabestaandenpensioen vormgegeven? Zorg dat je een regeling kiest die past bij de situatie en wensen van je werknemers.
  • Flexibiliteit
    Hoe makkelijk kunnen werknemers bijvoorbeeld hun pensioen aanpassen als hun persoonlijke omstandigheden veranderen?
  • Transparantie
    Zijn de voorwaarden en kosten helder en begrijpelijk? Een goede pensioenaanbieder communiceert open en duidelijk.
  • Toekomstbestendigheid
    Is de pensioenuitvoerder in staat om mee te groeien met veranderingen in wetgeving en de financiële markt?

Kosten pensioenuitvoerder
De kosten van een pensioenregeling kunnen sterk variëren en hebben invloed op zowel het rendement voor de werknemers als de kosten voor het bedrijf. Let bij het vergelijken vooral op de beheerskosten en de kosten voor het inleggen en uitkeren van het pensioen. Belangrijk is wel om je niet blind te staren op de kosten. Een regeling met lage kosten lijkt aantrekkelijk, maar hoeft niet de beste keuze te zijn voor je werknemers. Niet onbelangrijk in de krappe arbeidsmarkt.

Pensioenen zijn een ingewikkelde materie, zelfs zonder alle wijzigingen. Neem de tijd voor het kiezen van een goede pensioenregeling. Het is een investering in de toekomst van je bedrijf en je werknemers. Zelf te weinig tijd of kennis om je hierin te verdiepen? We nemen het graag voor je uit handen. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Nykko verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie